A terápia folyamataterápiák

Hová fordulhatunk lelki, idegi természetű panaszokkal?

Hirtelen lelki megrázkódtatás, váratlan veszteség, előzmény nélkül feltörő szorongások, depresszív tünetek, megváltozott viselkedés gyakran nehéz helyzetben találják a tünetek elszenvedőjét és környezetét is. Nem tudják, kihez is fordulhatnak, kitől kérhetnek segítséget.

Sokszor a testi tünetek, rosszullétek hátterében is lelki okok húzódnak meg. A belszervi kivizsgálás negatív eredménnyel zárul, az elbocsájtó diagnózis pedig pánikbetegség, generalizált szorongás, kevert szorongásos-depressziós zavar lehet.
Sokszor azt is nehéz elfogadni, hogy nincs testi betegség a panaszok mögött.

Még ha a paciens maga is sejti, hogy tünetei hátterében lelki okok állhatnak, nehéz a továbbindulás. Kihez forduljon? Milyen kezelést kérjen? Szedjen-e gyógyszert, vagy keressen pszichoterápiás lehetőséget, esetleg alternatív gyógymódokat?
Mindenki számára elérhető a háziorvos segítsége.big_30235297daf48e2810275363bcb8c3f0

Ők rendszerint jól ismerik, hogy a közelben milyen terápiás lehetőség adódik. Minden településhez kapcsolódik Ideggondozó /Mentálhigiénés Központ/, és 18 éves kora alattiak számára Nevelési Tanácsadó.

Az előbbiekben pszichiáterek, / sok helyen pszichológusok is/, a Nevelési Tanácsadóban pedig pszichológusok, fejlesztő pedagógusok, logopédusok, asszisztensek dolgoznak. A területi kórházak pszichiátriai osztályai háziorvosi – vagy ideggondozói beutalóval, illetve sürgősséggel vehetők igénybe – természetesen csak indokolt esetben.
Aki nem szeretné bevonni háziorvosát, vagy elutasítja a gyógyszerek szedését, gyakran kezd egyéb lehetőségek keresésébe. Pszichoterápiás ellátás állami egészségügyi keretek között ma már csak esetlegesen érhető el.

Nagyobb településeken egy–egy pszichoterápiás szemléletű kórház, klinika, / utóbbi az egyetemekhez kötődően…/, vagy pszichiátriai osztály pszichoterápiás részlege biztosít ilyen kezelést.
A pszichoterápiás ellátás ugyanakkor, ma már döntően magánrendelőkbe szerveződött.

Felnőtt- és gyermekpszichológusoktól, pszichiáterektől lehet segítséget kérni. A pszichiáterek azok, akik szükség esetén gyógyszereket is írnak, – magánrendelés keretei között is. Ismeretség útján, illetve az interneten keresve érdemes tájékozódni.
Fontos az is, hogy milyen pszichoterápiás módszert válasszunk, keressünk. Széles a választék, nehéz az eligazodás. Egyéni, pár – és családterápiás, és csoportterápiás módszerek léteznek.
Az egyéni terápián belül különböző módszerekkel dolgozó kollégákat találhatunk.

Legelterjedtebbek az analitikus feltáró-dinamikus terápia, a kognitív-behavior terápia, az imaginatív- relaxációs módszerek, / hipnoterápia, jóga, autogén tréning, különböző meditációs módszerek/, a személyközpontú terápia, és ezek kombinációja.
Pár-és családterápiás ellátás elég széles körben elérhető, kisebb településeken is találhatunk ezzel a módszerrel dolgozó kollégákat.
Csoportterápiás módszerek választéka is széles.

Önismereti céllal pszichoanalitikus csoportterápiákat, pszichodráma csoportokat hirdetnek. Tematikus csoportok érhetők el az egyes betegségekre, betegségcsoportokra. Egyre népszerűbbek a családállításra szerveződő csoportok. Gondokkal küzdő párok számára csoportterápia is található. Pszichiátriai betegek családtagjai számára is szerveznek csoportokat, programokat. Szülőcsoportok elérhetők mentális problémákkal küzdő gyermekek szülei számára.

B.A.33

Pszichiátriai gondozók, pszichiátriai osztályok, független civil szerveződések, közhasznú szervezetek kínálnak szocioterápiás ellátást tartósan gondozásra szoruló pszichiátriai betegek kezelésére.
Fontos tehát, hogy részletesen tájékozódjunk, mielőtt meghozzuk a döntést, miszerint pszichoterápia segítségével igyekszünk panaszainkon túljutni. Ha pedig egy módszer nem válik be, elkeseredés helyett el lehet indulni, keresni egy hatékonyabb módszert.
A pszichiátriai- és pszichoterápiás ellátó rendszeren kívül is igen széles a hirdetett ellátások köre: gyógyszerek helyett homeopátiás kezelés, gyógynövény készítmények, alternatív terápiás módszerek. Ezoterikus gyógymódok, kineziológia, energia-átviteli módszerek, virágterápia, keleti filozófiákra épülő technikák, stb. Újabb, és újabb lehetőségek jelennek meg a piacon, az interneten. Ezekre nézve fokozottan igaz, hogy alapos tájékozódást követően érdemes bizalmat szavazni. Ha pedig nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, akkor le kell vonni a konzekvenciát, és új lehetőség után nézni.

Dr. Pálvölgyi Rita
pszichiáter-pszichoterapeuta
1054 Budapest, Markó u. 7. III/1/a
www.harmoniamuhely.hu
T: 20/9419096

Címkék

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top button
Close