Betegségek

A depresszió testi tünetei

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

Krónikus testi betegségek nagy fizikai és lelki megterhelést jelenthetnek az ebben szenvedőnek. A daganatos betegségekkel, szív- és érrendszeri elváltozásokkal, cukorbetegséggel, endokrin kórképekkel, autoimmun betegségekkel, stb. történő együttélés idővel a megküzdő /koping/ mechanizmusok gyengülésével jár. Emiatt, – a lelki tartalékok kimerülésével, – gyakran megjelenik a depresszió, mint másodlagos betegség.

Vannak olyan szervi elváltozások, – ilyen pl. az Alzheimer kór, – melynek tünetei közé sorolható a depresszió is.

Az elhúzódó depresszív hangulati zavart sokszor kísérik szomatikus tünetek. Ilyenek leggyakrabban a különböző mozgásszervi, reumatológiai elváltozások / gerincbántalmak, ízületi panaszok /, fejfájás, krónikus fájdalom, mellkasi tünetek, emésztőszervi elváltozások, stb.

Atípusos depresszió esetén ezek a fizikai tünetek állnak az előtérben, a hangulati élet zavara kevéssé meghatározó. Kezelésre nem, vagy nem megfelelően reagáló esetekben mindig gondolni kell a háttérben meghúzódó depresszióra is.

A különböző, testi- és lelki betegségek együttes fennállását, – komorbiditását, – a múlt század második felében kezdték vizsgálni.  Mára jól látható, hogy bizonyos betegségek közös biológiai alappal bírnak. Ezek a közös gyökerek egyrészt örökletes, másrészt környezeti faktorokat is tartalmaznak. Az esetek többségében az egyes betegségek kölcsönösen hatnak egymásra, befolyással vannak a komorbid betegség időtartamára, lefolyására, annak terápiás lehetőségeire.

A leggyakrabban a depresszióval a következő testi betegségek mutatnak komorbiditást:

  • A cukorbetegség / diabetes mellitus/

Cukorbetegeknél háromszor gyakrabban jelenik meg a depresszió, ez utóbbi pedig hajlamosít diabetes kialakulására, 60 %-kal növelve annak esélyét.

  • Szív- és érrendszeri betegségek

A depresszió, – a tartós stresszel és szorongással együtt – a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorának tekinthető. Jelentős mértékben közrejátszik a magas vérnyomás, az érszűkület, a stroke, a miokardiális infarktus kialakulásában. Tartós érrendszeri betegségek pedig megnövelik a depresszió valószínűségét.

  • Daganatos betegségek

Daganatos betegségekben szenvedőknél sokkal gyakoribb a depresszió megjelenése, mint az átlag népességben. A depresszió megléte rontja a daganatos betegségek gyógyulási esélyeit. Másrészről depressziós betegekben magasabb arányban tapasztalták a daganatos betegségek megjelenését.

  • Gyulladásos kórképek

A kutatások azt mutatják, hogy egyes gyulladásos betegségek és a depresszió szintén közös biológiai alappal rendelkeznek, együttes fellépésük valószínűsége fokozott.

  • Metabolikus szindróma

Magas vérnyomással, elhízással, inzulin rezisztenciával, az LDL koleszterin és a vérzsírok emelkedésével jár. Ez szomatikus szinten érrendszeri problémákhoz, szívbetegséghez, diabétesz, pajzsmirigy betegség kialakulásához vezethet. Komorbid betegségként pedig megjelenhet a depresszió.  Igaz az összefüggés ellenkező irányban. A tartós hangulati nyomottság hajlamosít a metabolikus szindróma megjelenésére.

  • COVID-19

Komorbiditást igazolt a COVID-19 betegség és a pszichiátriai kórképek között egy friss vizsgálat: ismert pszichés betegségben szenvedők között nagyobb a koronavírus-fertőzés gyakorisága, míg a COVID-19 betegek között nagyobb, – duplája – az új pszichés betegségek kialakulásának kockázata, mint az átlagpopulációban. A leggyakoribb diagnózisok a szorongás, depresszió és az alvászavarok voltak.

Azok esetében, akik már rendelkeztek egy korábbi pszichiátriai diagnózissal, 65%-kal találták magasabbnak a COVID fertőzés valószínűségét, mint a mentálisan egészséges kontroll populációban.

Mindezek alapján a kutatók a pszichiátriai kórelőzményt a COVID-19 önálló rizikófaktorának tekintik.

Hosszútávon várható, hogy a COVID-on átesett paciensek egy részénél poszttraumás stressz szindróma /PTSD/ tünetei fejlődnek ki.

 

A gyógyszeres kezelés kezdetekor az antidepresszívumok mellékhatásaként is fellépnek testi panaszok. Szédülés, émelygés, fejfájás, gyomor- bélrendszeri tünetek. Ezek jellemző módon 3-4 nap alatt elmúlnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy bármely okból is jelentkeznek testi tünetek a depresszió kíséretében, a lelki és a testi tüneteket is kezelni kell, figyelmet kell rá fordítani.  Ellenkező esetben,ha valamelyik elsikkad, nem kerül diagnosztizálásra, a betegségek krónikus jelleget ölthetnek, és újabb betegségek forrásává válhatnak.

 

 

Related Articles

Back to top button
Close