Pszichés működésre ható gyógyszerekterápiák

Az antidepresszív gyógyszeres terápiák szexualitást érintő mellékhatásai

A hangulati élet és a szexualitás összefüggései
Depresszióban megfigyelhető az érdeklődés, külvilág felé fordulás csökkenése, ezzel együtt – jellemző módon – alábbhagy a szexuális érdeklődés is. Szexuális funkciózavarok – potenciazavar, orgazmus készség csökkenése, korai magömlés jelentkezhetnek. A szexuális téren átélt kudarcok pedig önbizalomhiányt okozhatnak, tovább fokozhatják a depresszió mértékét.
Máskor a depresszió, a szorongások – mintegy öngyógyításként, – fokozott szexuális aktivitásra serkentik a betegeket.
Felhangolt, mániás állapotban fokozódik, – akár a kritikátlanság irányába hajlik – a szexuális aktivitás.
A depresszió gyógyszeres kezelése
Amennyiben a beteg és kezelőorvosa a depresszió gyógyszeres kezelését választja, rövid- és hosszú távú mellékhatások jelentkezésével kell számolni. A rövidtávú kellékhatások / pl. aluszékonyság, szédülés, fejfájás, emésztőszervi panaszok / rendszerint 3-4 nap alatt megszűnnek. Hosszútávon, – a gyógyszerszedés teljes időtartama alatt – a páciensek kb. fele tapasztal a gyógyszer által okozott nem-kívánatos tüneteket. Ezek közül a leggyakoribbak a hízás, a szexuális diszfunkciók és az érzelmi élet elszíntelenedése.
Hangsúlyozni kell, hogy egyénileg eltérő, kinél jelentkezik mellékhatás az egyes gyógyszerek szedése során. Ezt pedig előre megjósolni nehéz. Talán csak a családon belül tapasztalt reakciók adnak némi útmutatást. / Ha egy gyógyszer beválik valakinél, és nem okoz panaszokat, akkor közeli hozzátartozó kezelésének megkezdésekor érdemes elsőként ezt a hatóanyagot választani./
A ma alkalmazott szorongásoldó és a antidepresszív gyógyszerek többsége okozhat szexuális téren fellépő mellékhatást. Ezek – mindkét nem esetében – a nemi vágy csökkenése, az orgazmus készség gyengülése, vagy megszűnése, az erogén zónák csökkenő érzékenysége. Nőknél a hüvely szárazsága lehet a panasz. Férfiaknál a merevedés és az ejakuláció sérülhet. Ha fellépnek ezek a panaszok, adott gyógyszer szedésének idejére fennmaradnak, megszűnni csak a terápia elhagyása után fognak.
Mit lehet tenni a mellékhatások megszűnése érdekében?
– A gyógyszer napi két részre osztása csökkentheti a panaszokat
– A szexuális aktivitást követő napszakban érdemes bevenni a készítményt
– Gyógyszermentes napokat lehet beiktatni
– Csökkenteni lehet a hatóanyag mennyiségét a legalacsonyabb, – de még hatékony – mértékig
– A depresszió elleni terápia mellé kiegészítő gyógyszerelést lehet beállítani. A foszfodieszteráz-5 gátlók / sildenafil, tadalafil, vardenafil/ alkalmasak a csökkent szexuális funkciók javítására. Ezek némelyik a nők tüneteinek oldására is használható.
– A bevált antidepresszáns kiegészítése egyéb hatásmechanizmusú, – szexuális területen panaszt nem okozó – készítménnyel.
– Végül pedig a gyógyszer váltása egyéb készítményre. Vannak olyan hatóanyagok – a bupropion, mirtazapin, buspiron, – melyek nem okoznak ilyen jellegű diszfunkciót, sőt esetenként kedvezően hathatnak a depresszió, vagy szorongások okozta szexuális aktivitásra.
Nagyon fontos, hogy az orvos és páciense nyíltan beszéljenek a fellépő mellékhatásokról. Amennyiben a paciens – ismeretek hiányából, vagy szégyenérzetből – nem osztja meg panaszait a kezelőjével, ez hosszú távon a depresszióra is kedvezőtlenül hat.

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top button
Close