Bemutatkozás

Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta vagyok.

dr-pálvölgyi-rita2Pszichiáterként törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.
Szakmai tevékenységem 30 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.

Rendeléseimen felnőtt, – vagy majdnem felnőtt – pacienseket fogadok egyéni-, és párterápia keretében.

Én úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez.

Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód jelenti. Ezen a területen képzésemet saját önismereti terápiám, munkám szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették.

Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el.

Hipnoterápiás ismereteimet  módszerspecifikus pszichoterapeuta képzés során szereztem az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.

Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni.
A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről. Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.

A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.
Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése, megélése, tudatosítása a változás elengedhetetlen követelménye. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése pedig a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.

Képzettségeim

  • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar
  • 1987 – Pszichiáter /szakvizsga/
  • 1992 – Pszichoterapeuta /szakképesítés/
  • 1994 – Pszichoterapeuta /szakvizsga/
  • 2003 – Mediátor / közvetítő/
  • 2007 – Integratív pszichoterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top button
Close