Betegségek

GENERALIZÁLT SZORONGÁS /GAD, GSZ/

 

A generalizált szorongás az egyik leggyakoribb szorongásos betegség. Gyakrabban, – kb. kétszer gyakrabban – fordul elő nőknél. Jellemzően fiatal-, akár gyermekkorban kezdődik. Élete során a lakosság 6-9 %-a megtapasztalja a betegséget. Hullámzó lefolyást mutat, a kezeletlen esetekben az évek során krónikussá válhat a kép.
Szerteágazó, – és az idők során változó – lelki és testi tünetek jellemzik a betegséget. A fő meghatározó a nem múló aggodalmaskodás. Félelem jövőbeli negatív események megtörténésétől, saját és szerettei egészségéért, életéért való aggódás. Emellett jellemző tünetek lehetnek:

• állandó készenléti állapot
• nyugtalanság, irritábilitás, izgatottság
• a figyelem és a koncentráció zavara
• alvászavar
• fáradékonyság
Fő testi panaszok:
• emésztőszervi panaszok / hasmenés, székrekedés, gyomortáji fájdalmak, puffadás, stb./
• mellkasi tünetek / légzési nehézség, szívtáji fájdalom, szapora szívdobogás /
• gyengeség, izzadékonyság
• izomfeszülés
• gerincbántalmak, reumatológiai panaszok
• fejfájás
Ha 6 hónapon keresztül gyakran jelentkeznek a fenti tünetek jól beazonosítható, konkrét kiváltó ok nélkül, a generalizált szorongás diagnózisának felállítása indokolt. Bár egy konkrét magyarázó ok nincs, a szorongásos betegség kialakulása mégsem előzmény nélküli.
Jellemzőnek mondható a személyiség, melynek talaján kifejlődik. Tipikus a maximalizmus, a tökéletességre való törekvés / perfekcionizmus/. Gyakori az iskolai teljesítménytől, vizsgahelyzetektől való aggódás, félelem a késéstől, meg nem feleléstől. Sokszor megfigyelhető a belső bizonytalanság, az önértékelési zavar. Fokozott az elismerés iránti vágy. Felnőtt korban az érintettek munkahelyen is kitűnnek szorgalmukkal, tökéletes megoldásokra törekvésükkel. Magánéletükben nem ritka a társfüggőség kialakulása.
Megállapítható a genetikai hajlamosítottság, jellemző a családon belüli halmozódás. Emellett gyakran feltárható gyermekkori lelki sérülés, pszichotrauma. Máskor súlyos, elhúzódó gyermekkori betegség szerepel az előzményben.
A GAD gyakran társul egyéb lelki betegségekkel. Egyéb szorongásos betegségek, – elsősorban pánikzavar -, depresszív epizódok előfordulhatnak. A gyógyszer – és alkoholfüggőség másodlagosan társulhat a generalizált szorongáshoz, hibás öngyógyító törekvések eredményeképpen.
A kezelés mielőbbi megkezdése sokat segíthet a krónikussá válás megelőzésében.
A pszichoterápiás módszerek közül kiemelendőek a pszichodinamikus, feltáró módszerek, a kognitív-behavior terápia és a relaxációs technikák.
A gyógyszerek kezelések közül a szorongásoldók és az antidepresszánsok javasolhatók. A szorongásoldók /benzodiazepinek/ a hozzászokás veszélye miatt csak korlátozott ideig adhatók. Az antidepresszánsok közül elsőként a szerotonin visszavételét gátló szerek ajánlhatók. Ezek alkalmatlansága/ hatástalanság, vagy kedvezőtlen mellékhatások jelentkezése/ esetén a kombinált / szerotonin és noradrenalin visszavételét gátló/ szerek következhetnek.
A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációjától várható a legjobb terápiás eredmény.

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top button
Close